Az American Diabetes Association jelentése szerint a cukorbetegség az USA-ban a hetedik vezető halálok. 2010-től 23,6 millió cukorbeteg él a világon és évente 1,6 millióan újra megbetegszenek. A cukorbetegség azonban nagymértékben szinten tartható a diétával és a testmozgással, illetve néhány terápiás növénnyel és kiegészítővel is.
Egy 2006-os tanulmány, ami az European Journal of Clinical Investigation lapjain jelen meg, megállapította, hogy a fahéj képes a vércukorszintet pozitívan befolyásolni, mivel erősen stimulálja az egész emésztőrendszer működését. A fahéjat pedig számos módon fel tudjuk használni: a kávénkba szórhatjuk, hogy egyensúlyba hozzuk a vércukorszintünket a nap kezdetén, de hozzátehetjük a zabpelyhünkhöz, a levesünkhöz is.
Néhány édesítőszernek viszonylag alacsony glikémiás értéke van, ezzel csökkenti a cukorbetegség kockázatát, mivel nem okoz kiemelkedő vércukorszinteket. Az egyik ilyen édesítőszer lehet az agave nektár, ami az agave kaktuszból készül és eléggé alacsony a glikémiás indexe. Sokan váltanak erre az édesítőszerre, mert ez jól keveredik a teával és a kávéval, illetve jól működik a sütés során is. Egy másik alternatíva a stevia, ami teljesen természetes és glikémiás indexe és kalóriatartalma is nulla.
A pünkösdi rózsát is érdemes zöldségként fogyasztani. Japánban már kétezer éve fogyasztják ezeket a virágokat gyógynövényként. A pünkösdi rózsa szárított és porrá őrölt virágát fel lehet használni a vércukorszint kiegyensúlyozására. Kapszula formájában is beszerezhetjük, akkor naponta körülbelül 2500 mg-ot érdemes belőle fogyasztani vércukorszint csökkentése érdekében.
Szárított levél. Teához és otthoni patikai készítmények elkészítéséhez.
Nulla kalóriás, növényi eredetű, természetes édesítőszer. Glikémiás indexe 0, nem emeli meg az inzulin- és vércukorszintet.
Kapormagolajat, vitaminokat és krómot tartalmazó étrend-kiegészítő a normál vércukorszint fenntartására.